Instagram-marketing in 2021

2021!

Een nieuw jaar, nieuwe vooruitzichten en vooral een jaar waarin Instagram alweer een belangrijke rol zal spelen in onze online marketing.

In 2020 introduceerde Instagram Reels, de gidsen, updates van de Stories en last but not least, is de shopping helemaal ingeburgerd en wordt nog verder uitgebreid. In Amerika wordt er al gebruik gemaakt van de rechtstreekse shopping  op Instagram en Facebook. Hier wordt je niet meer wordt doorgestuurd naar de website van het account en kan je dus rechtstreeks shoppen. In Europa moeten we daar nog even op wachten.

In het veranderende Instagramlandschap is het waarschijnlijk een beetje ambitieus om in de toekomst te kijken. Maar hey, we kunnen van een aantal trends zeker zijn kan ik je al een aantal voorspellingen weergeven. Dus, hier gaan we!

5 Instagram trends om in de gaten te houden in 2021

*/ Trend 1: Instagram Reels.

Deze feature is al uitgerold in 2020, maar het ziet er naar uit dat Reels nog een serieuze boost zal krijgen 2021. De filmpjes van 16 seconden tot max 35 seconden zijn een ‘pikkertje’ van TikTok. Reels maak je door 1 of meerdere filmpjes aan mekaar te plakken en op te vrolijken met tekst, gifs en muziek (niet bij alle accounts).  Waarom zou je nu juist moeten inzetten op deze nieuwe tool?

  • Het zorgt voor een groot bereik om dat het nog nieuw is en nog niet iedereen gebruik maakt van Reels. Op deze manier kan je makkelijker grotere- en nieuwe doelgroepen bereiken.
  • Door Reels groeit je Instagram account momenteel organisch sneller.

*/ Trend 2: Instagram shopping

Je producten verkopen via de shopbuttons is er eentje die al even aanwezig is en een top tool voor webshops. In Europa word je nog doorgestuurd naar de website van het account. In Amerika staan ze al een stapje verder en kan je je aankopen doen zonder de app te verlaten. Benieuwd wanneer dit er bij ons uitrolt.

*/ Trend 3: Instagram SEO

Men vermoed dat ‘zoeken op trefwoorden’ één van de belangrijkste nieuwigheden zal worden voor Instagram.  Op deze manier kan je zonder het gebruik van hashtags makkelijker nieuwe inhoud en dus ook nieuwe ‘interessante’ accounts vinden. Betekent zoeken op trefwoorden het einde van de hashtags? Waarschijnlijk nog niet, maar toch wel eentje om in het oog te houden. Weerom nog niet in ons land, wel al in de VS, VK, Canada en Ierland.

Een tip om hier op in te spelen:

  • Gebruik trefwoorden, omschrijvingen in je content zodat je makkelijker gevonden wordt.
  • Duidelijke- en nuttige informatie geven is de boodschap

Deze feature staat in bovenvermelde landen nog wel in zijn kinderschoenen, maar belooft toch een toppertje te worden. Snel meer hierover.

*/ Trend 4: Carrouselposten

Dit zijn verschillende afbeeldingen met informatie in 1 post die op mekaar volgen. Het voordeel van deze trend is dat je door je informatie in verschillende beelden gaat zetten je volger langer op je profiel blijven waardoor het algoritme dit positief beïnvloedt. Deze carrouselposts kan je vergelijke met een Infographics.

Een tip waarom je deze vb wekelijks zou kunnen plaatsen:

  • Deze posts worden sneller gedeeld in stories van andere accounts.
  • Daar groeit je bereik weer enorm van en zal meer volgers en meer klanten trekken

*/ Trend 5: nog meer Stories

Je kent de Stories al en maakt er waarschijnlijk ook (zeer) regelmatig gebruik van. Wel, blijf dit zeker verder doen want de populariteit van de Stories zal in 2021 nog meer groeien.

Advies voor 2021

1* Werk met een strategie. Ga voor jouw doelstelling en doelgroep en maak het meetbaar. Alleen op die manier kan je je doelen bereiken.

2* Ga voor een persoonlijke aanpak, ook als je een bedrijf vertegenwoordigt. Interactie, persoonlijke berichten en menselijk gedrag spelen hierbij een belangrijke rol.

3* Plaats verschillende soorten content en experimenteer. Wat werkt en wat niet? Meet het via je statistieken en pas je strategie regelmatig aan.

4* Blijf volhouden, maak een contentkalender/planning en plan je berichten goed en strategisch is.

5* Post voor jouw ideale klant, jouw doelgroep. Hoort hier vloggen bij? Top! breng jij je boodschap beter over in een reels of IGTV? Ook top. Heb jij een doelgroep dit meer van posts op de Feed houdt? Ook prima toch. Jij werkt voor jouw bedrijf en voor geen ander. Vergeet wel geen emoji’s te plaatsen. Zij zijn de allermooiste toevoeging aan onze taal sinds de uitvinding hiervan (cfr Kirsten Jassies)

 

 

 

 

 

 

 

Onze laatste blogs

De kracht van inboundmarketing voor KMO en retail
Slimme context marketing: Succesvolle tips voor KMO's en Retail
Social Media voor KMO's: Het belang van effectieve online Aanwezigheid
Voordelen van social media marketing uitbesteden
Social Media trends 2024: Wat jij moet weten! 🌐
Hoe je bedrijf online laten uitblinken? De kracht van social search